Momenteel lees ik dit boek. Het is schitterend hoe ervaren therapeuten schrijven over het belang van de relatie tussen therapeut en cliënt. Greet Vanaerschot geeft mooie voorbeelden van hoe zij haar eigen emoties inzet tijdens gesprekken. Deze emoties gebruikt ze ten dienste van de cliënt en de behandeling.
Ik ben geen therapeut, maar dit aspect is cruciaal voor mij als coach. Het gaat om bewust afstemmen op de emoties die een cliënt oproept en daarmee werken in het proces. Het helpt om de cliënt die vaak in zijn hoofd zit, op een dieper gevoelsniveau te brengen. Op dit niveau kan het verlangen of de zorg van de cliënt zich laten zien.
Samen ervaar je dan contact en voel je de verbinding van mens tot mens. Dit helpt de cliënt om bewuster te worden van de betekenis van zijn of haar ervaringen. Daardoor kunnen bepaalde keuzes beter worden gemaakt. En haal je als begeleider voldoening uit het van betekenis mogen zijn voor de cliënt.
Als coach help je de cliënt door je eigen emoties bewust te spiegelen. Deze emoties worden opgeroepen door het contact met de cliënt. Dit helpt de cliënt om gevoelsaspecten mee te laten wegen bij het maken van keuzes.
Als begeleider moet je dan wel in verbinding staan met je eigen emoties en gevoelens. Het is belangrijk gewaar te zijn van wat het contact met de cliënt bij je oproept. Daarnaast is volle aandacht voor empathische afstemming op de cliënt cruciaal. Dit helpt om gewaar te worden van de (non-)verbale signalen van de cliënt.
Als je alleen cognitief contact maakt met de inhoudelijke opmerkingen van de cliënt, mis je de emotionele verbinding. Essentiële inzichten blijven dan verborgen in het onbewuste van de cliënt. Het vermogen om in verbinding te zijn met je eigen gevoelsleven tijdens het begeleiden is een belangrijke competentie. Uit onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de relatie tussen begeleider en cliënt sterk bijdraagt aan het succes van een traject. Wil je je hierin bekwamen, individueel of samen met anderen, schroom dan niet om me te benaderen