Veiligheid in teams

Als teamcoach kom je soms voor de uitdaging te staan om spanningen binnen een team op te lossen. Soms komt daar pesten of uitsluiting bij kijken. Onveiligheid op de werkvloer is een actueel thema. Hoe je hiermee omgaat, hangt af van hoe je de situatie bekijkt. Sommige coaches gebruiken persoonlijkheidstesten, zoals die met kleuren (rood,…

Lees meer

De kunst van kwetsbaarheid

Ik heb moeite met docenten die zeggen dat zij “onderwijs geven” in plaats van “onderwijs maken”. Goed onderwijs maken is iets dat je samen doet. Daarom mag lesgeven niet worden gereduceerd tot een techniek. Waarom niet? Omdat dit voorbij gaat aan de grote invloed die persoonlijkheid van de docent heeft op de kwaliteit van de…

Lees meer

Working apart together en wat er op het spel staat

Deze week werd er een onderzoek gepubliceerd door het tijdschrift voor HRM; de titel is veelzeggend: “Working apart together”. Twee docententeams van Hogeschool van Amsterdam bleken sterk solistisch te werken; er was nauwelijks sprake van een professionele dialoog. Iets dat als wenselijk wordt gezien voor goed onderwijs. Een gebrek aan tijd en ruimte werd door…

Lees meer

Psychologische veiligheid in teams

Psychologische veiligheid in teams Google liet vorig jaar onderzoeken wat er nodig was om haar teams optimaal te laten presteren. Psychologische veiligheid bleek daarin sterk bepalend. Veiligheid, zoals in een vriendenclub, waar je niet bang hoeft te zijn dat je wordt uitgelachen als je ideeën oppert. “Fouten maken mag”  zo lijkt het credo. Bij de…

Lees meer

Luisteren

Ter inspiratie een gedicht van de Amerikaanse psycholoog Leo Buscaglia (1924-1998) auteur van onder meer ‘Liever leren leven’   “Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen, waarom ik…

Lees meer

Boos?

Woede is een geschikt thema als uitgangspunt voor coaching. Voor wie of wat zorg je eigenlijk? Wie zijn eigen woede onderzoekt, leert zichzelf beter kennen. David Whyte, engels dichter en filosoof, schrijft dat woede kan worden gezien als een hele pure vorm van compassie en zorg, als je er eenmaal de fysieke onmacht en gewelddadige…

Lees meer